woensdag 23 september 2015

Een super techniekronde

Vandaag zijn we begonnen met de super techniekronde van Leander!! Hij had een proefje meegebracht en dat heet: de speedboot. De kinderen waren allemaal heel benieuwd hoe dat proefje werkt! Leander heeft het stap voor stap uitgelegd en daarna heeft hij het voorgedaan. 



Eerst knip je een papiertje uit dat er uitziet zoals hieronder.


Leg dit papiertje op het water.

Daarna ga je met de achterkant van een potlood in een potje met afwasmiddel.

Wanneer je nu je potlood in het bolletje van het huisje steekt, schiet het papiertje als een echte speedboot vooruit! En jawel, het was gelukt!!!

Leuk gedaan Leander!
Maar hoe komt dit nu? Dat wist hij ook te vertellen. Dit komt omdat water uit moleculen bestaat en in het bovenste laagje van het water zitten super veel kleine moleculen bij elkaar. Als je dan met afwasmiddel in het water komt, springen de moleculen heel snel uit elkaar en daardoor gaat het papiertje dus vooruit.


Leander had nog een proefje bij! Een proefje dat je thuis ook eens kan doen.

Wanneer je je vingers op de tafel legt zoals je het hier ziet en je probeert je wijsvinger omhoog te heffen, gaat dat heel gemakkelijk. Maar probeer maar eens je ringvinger omhoog te heffen, lukt dat?
Nee inderdaad, dat lukt totaal niet.
Dit komt omdat je wijs- en ringvinger uit dezelfde spier bestaan en doordat je je middelvinger buigt, blokkeer je die spier eigenlijk.

SUPER goed gedaan Leander!!!



We proberen het allemaal een keertje uit op de tafel.


Dit is hetzelfde maar dan hou je je vingers tegen elkaar. Probeer het maar eens uit.



En toen kwamen al de reactie van de kinderen. Er waren wel heel veel kinderen die ook een proefje kende met je vingers of handen.

Thijs vertelde dat wanneer je je handen 1 minuut uit elkaar probeert te duwen en dan gewoon recht gaat staan, dat je armen vanzelf omhoog gaan. Leuk!

Serafino vertelde dat wanneer je 50 seconden hard om je pinken bijt en ze daarna ingehaakt uit elkaar probeert te trekken, dat het precies is alsof je een elektrisch schokje krijgt. Dat doet dus een beetje pijn.
Leuk trucje Serafino!!



Wanneer je duwt op de binnenkant van je arm, buigen je vingers vanzelf.


Een trucje van Noemie.
Wanneer je je vuist met gesterkte arm heel hard ergens tegen duwt en daarna buigt en op je elleboog duwt, wordt je arm korter.




En dan hebben we ook nog een move tegen pesten gedanst. Want deze week is het de week tegen pesten!!!

Een heeeeel belangrijke week dus!!



Niet vergeten: wij verzamelen kroonkurken en oud papier voor het natuurhulpcentrum.

Vrijdag verkopen we wafels voor 1 euro!!! :-) 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten