zaterdag 4 oktober 2014

Water hier, water daar, water overal

Er staan vier glazen met een rietje op het tafeltje vooraan de klas. Zyna, Yves, Romeo en Irem komen elk 2 slokjes nemen. Daarna vergelijken we samen even de glazen:
Romeo zijn glas is nu het leegst dus hij heeft het meeste gedronken.
Het glas van Zyna is het volst, dus Zyna heeft het minste gedronken.
In het glas van Yves zit meer dan het glas van Irem.



Er liggen verschillende voorwerpen op het tafeltje, Amélie heeft deze voor ons even in 2 groepen verdeeld. Ze heeft alles wat leeg is bij elkaar geplaatst en alles wat vol is. Maar wat moesten ze dan met het schriftje doen? Sophie wist ons te vertellen dat het schriftje leeg is en dat het daarom bij de groep van 'leeg' moet. Heel goed. De horloge, die past nergens bij, dus die heeft Amélie maar terug aangedaan.


Er zit water in drie verschillende dingen: een kommetje, een soepbord en een soepkom. In welk kommetje zou nu het meeste water zitten? Sommigen dachten het kleine kommetje en anderen dachten de soepkom.


Dan gaan we het even testen. We gieten het water telkens in hetzelfde glas. Dan kunnen we vergelijken.




De oplossing: in alle drie zit EVENVEEL. Dat hadden dat de kinderen niet verwacht!



Daarna deden we nog een klein spelletje. Romeo en Amélie mogen buiten even wachten. Dan vragen we aan hen, waar zit nu het meeste in? En dan mochten ze zelf de test doen. Ook hier was de oplossing: in alle drie zit evenveel.


Wat hebben we geleerd? Als de kommetjes een verschillende vorm hebben, lijkt het alsof er meer zit in de één als in de ander, maar dat is dus niet zo.

We hebben deze week ook een nieuwe hoofdletter leren schrijven: de L van Lylas, Luca en Larissa.

Namiddag hebben we nog eens aan onze vrije teksten gewerkt en hier hebben we de eerste resultaten!! 


De tekst van Emre over zijn vakantie. Heel mooi Emre!

De vrije tekst van Romeo over de dwerg. Goed gedaan!

De andere kinderen hebben ook nog heel flink gewerkt aan hun teksten. Sommigen aan het tekenen of verven, anderen aan het schrijven of typen op de computer. Goed bezig allemaal!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten